Prohledat tento blog

úterý 1. června 2010

Mužské implantáty - prsa, lýtka i zadek


Jedním z velkých novinek, o kterých jistě muži nemají ani ponětí je jejich vlastní silikongelový prsní implantát se kterým dokážou plastičtí chirurgové to, co muži v posilovně zanedbali.  

Když můžou ženy, my taky!
Zdá se, že estetická chirurgie u mužů prožívá boom především v zahraničí. To je ale omyl. Důkazem je stále přibývající podíl mužů na mých konzultacích a následně pak operacích. Boomem tudíž procházíme my v ČR a ať už slaví samotní muži nebo doma jejich drahé polovičky, slavíme především my plastičtí chirurgové, protože i materiál a naše techniky se kvůli zvyšujícímu se zájmu mužů, modernizují. Takovým jedním malým moderním zázrakem je silikongelový mužský prsní implantát. Ale už dávno nejde jen o poprsí, pomocí implantátů lze tvarovat např. zadek, vnitřní stranu stehen nebo lýtka. Ale o tom podrobně až níže.

PRSA
Tolik populární kategorie „prsa“, která u žen zahrnuje široké spektrum výkonů, se až do nedávna u mužů omezovala na operaci Gynekomastie. Mužská prsní žláza, která je zvětšená a působí až žensky se pomocí operativního zákroku (Gynekomastie) odstraní, čímž dochází k zastavení zvětšování prsou. Avšak novinkou na trhu, těšící se velkého zájmu, jsou již mužské prsní implantáty, které dodají prsním svalům nejen objem, ale také tvar hodný kulturisty, který tráví dny vzpíráním v posilovně. Stejně jako ženám, tak i mužům, může prsní implantát dodat sebevědomí. Zákrok je velmi jednoduchý, implantát se vsazuje pod sval a jizva je takřka neviditelná v oblasti bradavek. Doporučuji, na dotek je prs pevný a vypadá nejen přirozeně, ale i mužně. 



BŘICHO
Pro ženy po porodu je častou volbou Abdpminoplastika. Tento zákrok se pyšní odstraněním vytahané kůže, která je většinou největším strašákem všech maminek. A aby bylo tělo perfektní jako před porodem, spojujeme operaci s liposukcí, která odsaje tuk i z okolních problémových partií. Ale ani velký úbytek hmotnosti a ne příliš vábný vzhled muže často nepřiměje k odstranění nadbytečné kůže. A přitom nabízíme speciální techniky Abdominoplastiky, které jizvu, vzniklou po zákroku, posouvají pod hranici prádla! Přesto je podstoupení jakékoliv operace pod anestézií, pro mnoho mužů, stále hodně velká bariéra. Přece jen máme raději ty méně invazivní (nejlépe bezbolestné) metody s rychlou dobou rekonvalescence. Čeká nás ještě dlouhá cesta, než se naučíme snášet bolest na úkor krásy jako ženy.


LÝTKA
S použitím moderního silikon-gelového implantátu stejně jako u prsního mužského implantátu vznikly tzv. lýtkové implantáty, které mají za úkol dotvarovat svalstvo lýtek. Tento zákrok se u mužů ani zdaleka netěší takové popularitě jako u žen, které jej podstoupí v počtu několika desítek ročně. I když nenosíme šatičky a sukýnky, rozhodně bychom všichni rádi měli lýtka jako Sylvestr Stalone. Než ale vyhodíte permanentku do fitness centra na nepříliš oblíbený pás, zato více oblíbený výhled na ženská lehce zpocená těla, přečtěte si, co musíte na sále podstoupit. Za plné anestezie se v podkolenní jamce provede asi pět centimetrů dlouhý řez, kam se pod svalovou tkáň vloží silikon-gelový implantát a utvoří tak větší objem i pevnost. Tím, že jsou implantáty vloženy mezi svaly, nejsou vypouklé ani hmatatelné. Takže nikdo nic nepozná! 



ZADEK
V Americe a Latinské Americe celkem vyhledávaná operace u nás stále ještě zcela výjimečný zákrok. Nazývá se augmentace pozadí neboli zvětšení (vymodelování) pozadí. Zákrok se provádí pod celkovou anestezií neboli narkózou. Výsledný tvar pozadí ovlivňuje několik faktorů: vrstva tuku, rozměry pánve a svalstvo. Zatímco s vrstvou tuku si chirurgové dokážou poradit, pokud má klient/ka širokou pánev, jsou rozměry pozadí určené. Řez, kterým se vpravují gluteální silikonové výplně, se vede mezi půlkami, implantáty se mohou vkládat do svalu nebo pod sval. Pokud se jedná jen o malou úpravu, je možné použít místo silikonových implantátů vlastní tuk klientky/a, ovšem pouze v případě, že ho má dostatek. Rána se zašívá vstřebatelnými stehy a po zhojení by jizva neměla být delší než osm centimetrů. Po operaci si ale ještě pořádně užijete, protože si na zadek nesednete hezkých pár dnů. Rekonvalescence doprovázená minimálně týdenní bolestí je stanovena na šest týdnů, což je okolo jednoho a půl měsíce. Kvůli dlouhé rekonvalescenci a značné bolesti, které dokážou kvůli kráse čelit právě ženy, není tato operace u mužů příliš oblíbená. Zato liposukce je dnes zcela běžná. Nevěřili byste, kolik sportovců jí již s nadšením podlehlo. 

 MUDr. Patrik Paulis, www.patrik-paulis.com

(na tento text se vztahují práva)